lauantai 26. tammikuuta 2013

Magi steriloitu - No more breeding with Magi

Short English version at the bottom
Kuten olen aiemmin ilmoittanut, teetän vain yhden pentueen Magilla. Oli tarkoitus steriloida Magi jo marraskuussa viime vuonna, mutta odottelin talvea, ja yhtä juoksua,  sekä  kylmiä säitä. Juoksua ei vaan kuulunut. Sitten päätin että sterilointi suoritetaan ennenkuin Pason hormoonit rupeavat hyrräämään.
Nyt on kulunut melkein kolme viikkoa operaatiosta. Leikkaus meni hyvin, ja samassa yhteydessä poistettiin se napatyrä, joka oli tiineyden myötä tullut hiukan isommaksi ja kovaksi. Magihan vuosi synnytyksen jälkeen jonkin verran kaikkiaan 12 viikkoa ja diagnoosina oli endometrioosi. Operaatio menikin tuon perusteella vakuutusyhtiön korvaukseen. Muutaman päivän kuluttua steriloinnista haava alkoi vuotaa etuosastaan. Vuotoa olikin sen verran, että tullessani Pason kanssa kotiin treeneistä, lattialla, pedillä ja joka paikassa oli verta. Vein nartun samana päivänä uudelleen leikanneen eläinlääkärin vastaanotolle, sillä pelkäsin että Magi vuotaa vatsaonteloon. Ultrassa selvisi että näin ei ollut - onneksi. Mukaan tuli kuitenkin antibioottikuuri, kassillinen sidetarpeita,  ja Antepsinia suojaamaan suolistoa antibiootin ärsytykseltä. Joku pieni suoni napatyrän kohdalla oli vuotanut. Neljän päivän kuluttua vuoto loppui. Oli muuten halvin eläinlääkärireissu ikinä. Seitsemän euroa. Kahden eläinlääkärin tutkimus ja lääkkeet. Edullista, sanoisin.
Haavahan on ommeltu myös päältä itsestään sulavin tikein, kuten muutkin sisäiset kerrokset.

En minä sitä kypärää Magille päähän laittanut. Minun musta toppi oli parempi. Kun sen laittoi solmuun selän päältä niin vatsanalusta roikkui löysästi , eikä hautonut haavaa, jossa jouduin pitämään sidettä yli viikon. Siis ei tietenkään sitä samaa sidettä. Hahaa.


- 23 degrees Celius

Kaikki on muuten mennyt oikein hyvin, paitsi että Magia kyllästyttää. Se on tuolla omassa huoneessaan kaltereiden takana. Pason käydessä härkkimässä siinä olohuoneen puolella, äiti jopa irvistää ja murisee pojalleen. Kaksi viikkoa taluttelin äitikoiraa pitkin pusikoita tarpeillaan. Sen jälkeen otin jo molemmat taluttimessa lenkille mukaan. Ensin lyhyemmille, ja sitten sille normaalille 4,5 kilometrin pituiselle. Nämä ovat nätisti peräkkäin; Paso edessä ja Magi takana lyhyemmällä remmillä. Kumpikin minun vasemmassa kädessä. Eivät vedä yhtään. Tai no, lukuunottamatta sitä alkuhsässäkkää kun mennään portista ulos. Silloin ovat narut tuhannen solmussa .
Kaikki on nyt kunnossa, ja haava erittäin siisti. Koiran saisi päästää jo ihan normaaliin elämään, ( normaalisti 10-14 päivän kuluttua operaatiosta) mutta olen ylitarkka, ja vältän vielä noiden riehumista keskenään. Niillä menee nimittäin todella kovaa. Nyt, kun pakkanen on parhaimmillaan huidellut - 33 asteessa, eivät kumpikaan ole olleet tarhassakaan. Tai ovat ne nyt, kun on lauhtunut noin 8 asteen tietämille. Molemmat tarhailevat tietty erikseen. Ensi viikon alussa saavat antaa palaa.

Vielä viikko sairaslomaa ja sitten alkavat Maginkin treenit. Jatketaan siitä mihin jäätiin. Vireystasoon . Sen nyt ainakin pitäisi olla kunnossa, hih. Tarkoitus on saada tulos JK2, ja sitten mennään FH jäljelle.

Vihdoinkin saapui Eviran lausunto yhdestä lopetetusta pennusta. Mambo oli se pentu, jonka Magi hylkäsi synnytyksessä, ja jonka minä elvytin. Mambollehan kehittyi erilaisia neurologisia oireita, ja se lopetettiin 4.10.2012 kolmen eläinlääkärin suosituksesta  ( yksi oli neurologi). Eviran lausunto kesti todella kauan, johtuen siitä että selkeää kuolinsyytutkimuksen tulosta  ei tahtonut alussa löytyä. Lopullinen tutkimustuloksen syy oli sydämen toiminnan vajaus, josta oli seurannut nestepöhö, sekä verenpurkaumia keuhkoihin. Niitä neurologisia oireita ei millään pystytä toteamaan kudosnäytteistä, mutta aivojen kuorikerroksessa oli  oli poikkeavia muutoksia,  jotka olivat oletettavasti johtuneet hapenpuutteesta. Milloin?  Sitä ei pystytä toteamaan. Kuolinsyy tulee luonnollisestikin Kennelliiton sivuille, kunhan sieltä päin otetaan yhteyttä. Olin nimittäin suruissani, ja siinä koiranvaihtohässäkässä unohtanut ilmoittaa pennun omiin nimiini. Vapaamuotoinen selvitys lähetetty viikko sitten. Tästä pentueestahan oli kaksi urosta menossa Rajalle, mutta he antoivat minun pitää tämän toisen Paso Boyn, sillä arvelin Mambon joutuvan sateenkaaren tuolle puolen. Mambon tuhka on haudattuna tuohon minun kukkapaenkkiini. Päällä kasvaa kesällä sinisiä akilleijoja.

Tämän päivän tilastojen mukaan blogissa on käyntejä 13.961. Lukijoihin ovat liittyneet myös Kiina ja Belarus. Eilisen elänlääkärikäynnin ( silmätulehdus), yhteydessä punnittiin tämä mamma. 34 kiloa. Vielä 2-3 kiloa liikaa - vaikka on tämä mussukkani sentään laihtunut 1,5 kiloa parhaasta lukemasta ( ja minä 5,4 kg). Raakaruokaa menee yhteensä noin 400 gr / päivä + vihannessosetta. Ei voi vähempää enää antaa. Kyllä Magi kesäksi kuntoon tulee.


Thank you for visiting Magi's blog. I am very pleased that there are total 13.961 visits from all over the world. The latest countries, who recently joined in, are China and Belarus. Welcome.

Thank you also the interest for my breeding. I had decided that I only breed this one litter since I'm no longer a young girl. Magi was sterilized two and half weeks ago. The operation went well. The bellybutton hernia, she had, was removed in the same operation.  Two days after operation she begun to bleed from the upper part of the wound. I was afraid that she bled internally, and went straight back to animal hospital for checking. The ultrasound showed that no internal bleeding occured. Some small vein bleeded from the wound. What a relief ! I was loaded with bandadges, and got antibiotics+ medicine to cover the inner guts. The best part was the bill - 7 euros. Well , the insurance company paid most of the operation as well, since she had the bleeding 12 weeks after giving birth and the only thing to cure her endometrios was sterilization. The bleeding from the operation wound stopped after few days and now the wound is very tidy.
 
I still keep Magi and her son Paso separated, just to be sure. Normally bitches are allowed to have normal life from 10 to 14 days after operation, but I'm over accurate about these things. I only walked her on the leash for two weeks in the bushes for pee and poo. Now we have started for longer walks. I have both GSDs in my left hand. Magi on shorter leash and Paso walking in front of her on longer leash. Either of them pulls in the leash. Next week I let them be free together on my yard and in the woods.
I never put any "plastic helmet" on my dog after operations. My black t-shirt was very handy, with a knot on the backside. So it was loose on the bellyside, letting the wound to get some air. It was a good time to have Magi sterilized, since Paso already showed sexual interest for the mother. Magi's heat was three months delayed, and I had to make the decission fast before springtime, and bad weathers with infection risk. 
 
Now we had - 33 degrees Celsius in one day. I barely stuck my nose outside, just letting the dogs outside separately for pee and poo. Now it's tolerable: - 6 degrees Celcius. Gosh, I hate this cold, since I'm no eskimo. I would prefer palmtrees and warm climate.

After one week I take Magi along to our training group again. Our goal for next summer is to compete in tracking JK2 (tacking in the woods + obedience). After that, we move to FH tracking (in the field )
Magi still has some extra weight on her after giving birth. She is 34 kilos now, and still has 2 to 3 kilos extra.  She has lost 1,5 kilos already and eating raw the minimum one can give - about  400 grams per day + a little veggie sauce. Her son Paso weighed yesterday 27, 1 kg and is already almost as tall as the mother Magi. Paso Doble  will be 6 months on 30th January, and will also be for tracking.
 
Untill next time. Please ignore my spelling mistakes :)
 
Posted by Picasa

2 kommenttia:

  1. Okei, pakkohan se on tunnustaa että pikkuisen salaa harmitti tämä sterilointi, niin hienoja pentuja Magi maailmalle lähetti. Onneksi täällä niistä yksi leikkii tuossa ylpeänä juuri (tyhjän!) mehukattikanisterin kanssa... :)

    Magille ja Pasolle luuntuoksuisia terkkuja lähettää Kira-tytär/sisko.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Maret. Tiedän harmituksen. Kyselijöitä seuraavasta pentueesta on ollut jonkin verran. Eihän näistä vielä tiedä, mitä tästä taikasusilaumasta tulee. Hyvältä kuitenkin näyttää tähän mennessä. Olisi mukavaa saada kuvia Kirasta ! Blogin käyn aina lukemassa. Kivaa tekstiä!

    VastaaPoista