torstai 29. huhtikuuta 2010

Miinulla on jääälkikoiraaa

Metsäjälkeä
Tällä viikolla on korkattu metsäjälki. Ensimmäistä kertaa molempien elämässä. Maanantaina oltiin Lohjan PaPeKon jälkiryhmssä, jonne ilmoittauduttiin jo viime syksynä. Minulla ei ollut hajuakaan koko metsäjäljestä, mutta tein kuten käskettiin. "Aloita tuosta ja mene 500 metriä suoraan. Tee kulma ja tule tuonne polulle. Laita lihapullaa joka kolmannelle askeleelle ja loppuun enemmän." Ai että 500 metriä??? No, vähempi sitten riitti. Minulle vissiin unohdettiin kertoa, että jäljen alku merkataan jollain kepillä. Jälki vanheni 45 minuuttia, jossa ajassa ehdin jo miettiä, että mitenkähän tässä käy ja missähän se alku on? Mukana oli nimittäin JK ykkösen suorittaneita koiria, ja kaikki muut olivat konkareita jäljellä.
Minun piti mennä ensimmäisenä. Magi laittoi nokan maahan ja sitten mentiin. Tein jäljen  suoraan kun oli kerran käsketty. Siis myös pienen ryteikön läpi. Askel kerrallaan Magi jäljesti ja jokainen lihapullanpala löysi tientä koiran kitaan. Kulmassa koira pyörähti muutaman kerran edessäni, sillä minä varmaan seisoin kulman päällä. Muuten koiran nenä oli koko ajan sammalikossa.
Takanani muuten oli kuusi käkättävää tyttöä, joista Magi ei välittänyt tuon taivaallista. Kovasti meitä kehuttiin. Ainoa huomautus oli että vauhtia saisi olla enemmän ja itse pidemmällä liinassa. Juu, varmaan, mutta mistä sitä ekakertalaiset vauhdista ymmärtää. Pellolla on jäljestetty hitaasti ja tarkasti.
Ymmärsin koirani arvon muiden suoritusten jälkeen. Jokainen muu koira sähläsi jonkin verran - toiset enemmänkin. Olin niin täpinöissäni, että oli ihan pakko laittaa vielä illalla viestiä kasvattajalle. Sainkin paljonpuhuvan vastauksen: - Magi on magee. Olen pyrkinyt kasvattamaan luontaiseen nenänkäyttöön kykeneviä koiria. - . Luontaisesti se nenä kävikin.
Eilen tehtiin SPL:n Uudenmaan alaosaston jokaviikkoisissa treeneissä Raaseporissa myös metsäjälki Jaana Alenin johdolla. Nyt merkattiin alku metsätielle laitetulla kepillä, ja lihapullia joka kolmannelle tai viidennelle askeleelle ja loppuun isompi läjä. Magi laitettiin istumaan ennen jäljelle lähtöä. Jälki oli hieman lyhyempi kuin meidän edellinen keikka. Hyvin se nokka maassa pysyi. Yhden kerran Magi haki jälkeä pikkaisen sivusta, mutta ratkaisi homman itse tosi nopeasti. Yritin samalla kuvata koiraa, mutta se ei onnistu. Häiritsin koiraa tahattomalla pidätteellä kuvan tarkennuksen aikana. Tällä kertaa kulma oli kaareva, joka on koiralle helpompi näin alkuun. Jaana oli tyytyväinen, ja minä. Ensi kerralla laitetaan jäljen loppuun pallo palkaksi.
On muuten mielenkiintoista seurata millaisilla varustuksilla jälkeä ajetaan. Minä käytän jälkivaljaita ja pitkää ohutta nylon-liinaa.

Esteitä
Lopuksi otettiin muutamia uusia juttuja kentällä. Magille laitettiin matala este. Jaana piti koiraani esteen toisella puolella ja minä kutsuin patukan kanssa toisella puolella. Hyvinhän tuo hyppi. Toisille treeniporukan koirille opetettiin myös harjoitus- A-estettä. Kaikki koirat sen ylittivät kukin hieman erilaisilla tyyleillä. Magikin osallistui tähän juttuun. Neljännellä yrittämällä se ymmärsi mitä tässä tehdään, ja meni yli niin, ettei edes hypännyt harjalta toiselle puolelta alas, vaan laskeutui poikkipienoja hyväksikäyttäen. Aika fiksu ja ketterä koira. Nämä esteet otetaan kuvioihin vasta myöhemmin. Muuten leikittiin pallonhakua palkaksi. Kivaa oli.

Niinpä. Magi on magee.

PS. Nämä nenämaassa-kuvat ovat ihan vaan kotipihalta.
Posted by Picasa

6 kommenttia:

 1. Wau! Taitava Magi :) Meillä on tuo jäljestys vielä aika paljon lyhyempiä matkoja, max 50m. Tosin koko ajan oon tehnyt metsäjälkeä, peltoja kun ei ole käyttää. Muista varoa muurahaisia! Itse tein sen virheen, että laitoin jauhelihaa ja ilmeisesti siellä oli muurahainen, kun Nalle alkoi yökkiä :( Mutta siullahan on ollut lihapullia, ei taida muurahaiset mausteisesta niin välittääkään.
  - Minna

  VastaaPoista
 2. Hienosti Magi tutustuu metsäjäljen maailmaan :)
  Kehoitan suht nopsaan kokeilemaan sitä metsäjälkeä ihan ilman niitä askelissa olevia makupaloja, opeta että esineiltä saa ruokaa ja jäljen päästä ruokaa/lelun. Ainakin noilla meidän BLC koirilla on metsässä oleva ruoka pikemminkin häirinnyt, vielä kun metsänväki on nälkäistä joukkoa niin sekös pientä BLC koiraa ihmetyttää kun mätäs haisee ihan ruualle ja ruoan on syönyt jo harakka tai hiiri.. siinä sitten kierrellään ja etsitään sitä kadonnutta ruokaa.

  Se jos mikä ihmetyttää peltojäljen ystävää (kuten minua) kuinka vaivattomasti koirat jäljestää ihan uteliaisuuttaan ilman ruokaa siellä matkalla. Nimenomaan metsässä missä ei tarkoituskaan ole jäljestää askelaskeleelta.

  jokainen tottakai tyylillään, pääasia että hyvä tulee ja touhua riittää.

  Terveisiä Kainuusta, "enolta" eli BLC Kojakilta ja mikä tuo BLC Jojo sitten Magille onkaan.. äidin puolisisko(?) :D
  ja ihmiseltä, Eveltä tietty myös.

  VastaaPoista
 3. Mitähän tää sekoilee kirjautumisen kanssa o.O Omana itsenäni mä kirjauduin äskenkin... Eve

  VastaaPoista
 4. OOO. Kiva että blogia luetaan. Kiitos Eve vinkeistä. Nyt sain ideaa esineiden opetukseen. Keppejä ei vielä ole jäljellä lainkaan. Ottakaa kaverit huomioon että minä olen kuusykkönen noviisi, jolla on kova into päällä ja loistava koira.Ehdottomasti älykkäin tähänastisista sakemanneistani. Kaikki tosin ovat olleet kivoja koiria.

  VastaaPoista
 5. Kaikki aloittaa jostain :) Esineet olen kokenut helpommaksi opettaa muualla kuin jäljellä, eli kotona vaikka nurmikolle kylvää ihmisen hajuisia esineitä (ei tarvi olla pelkkiä keppejä..) ja sitten koira hihnassa niitä ihmettelemään. Koira kun huomaa (ja ne kyllä huomaa) esineen niin alat kehua ja innostaa. Mikä siellä on?? Ja sitten valitsemallasi ilmaisutavalla (maahan, istu, seiso, ottaa suuhun esineen ja tuo tms..) kehoitat koiraa maahan siihen esineelle, ja kehut maasta taivaisiin ja itse vielä näytän koiralle esinettä kun se makaa siinä edessä ja samalla sitten syötän sille nameja. Sit esine taskuun ja lähdetään tallustelemaan kohti seuraavaa esinettä jossa samat manööverit. Toistoja ja toistoja ja kohta koirasi jo tekee ilmaisua kehoittamatta. palkkaa palkkaa palkkaa. Sit ruvetaan niitä esineitä kylvämään pienelle "jäljelle" vaikka polulle jota pitkin kävelet muutaman kerran ja pudotat esineet joidenkin metrien välein. Siellä sit sama juttu, koiran ei varsinaisesti tarvitse jäljestää, kunhan kulkee hajuputkessa ja tulee esineelle. Ja taas palkkaa palkkaa palkkaa. Sit sulla alkaakin olemaan jo esineilmaisut ja voit jatkaa samaa ihan jäljelle ;) ja tän treenin voi aloittaa vaikka heti. Sit te pääsettekin jo jälkikokeisiin kohta :)

  Tää on yksi tyyli, tyyli josta itse tykkään ja tämänhetkiset neljä on kaikki siten opetettu. Kasvattajammekin vastaavaa tyyliä käyttää, pienenpienin vivahde eroin mutta periaate on ihan sama.

  Siitä nämä "bläkkärit" on kivoja että virta ei ainakaan lopu kesken ;)

  VastaaPoista
 6. ^ Täältähän saa hyviä vinkkejä muutkin :)

  - Minna

  VastaaPoista