maanantai 22. maaliskuuta 2010

Helppoa koirakuvausta

Kaikkihan me kuvaamme koiriamme, kissojamme, hevosiamme, tai muita meille rakkaita eläimiä. Mikäs sen kalliimpaa kuin hyvät muistot, joita sitten aikanaan kiikkustuolissa katsellaan. Tässä  muutama harrastelijan koirakuvausvinkki:

Katsot vain että kuvauspaikassa on tasainen valo, eikä oma varjosi ole koiran takana, tai sinun ja koiran välissä - vai miten se nyt menikään? Poista kameran linssisuojus. Säädä kameran valotus, suljinnopeus ja väännä tarkennus kohdalleen objektiivista. Sommittele kuva. Muista kultaisen kolmion sääntö. Tarkista ettei taustassa ole häiritseviä tekijöitä; puhelintolppia, likaisia aitoja, autoja, tai muuten vaan ryteikköä. (Voi toki käydä niinkin, että kuvauskohde on jo häipynyt horisonttiin, ennenkun olet tehnyt kuvasuunnitelman ja saanut kameran namikat kohdalleen). Älä lannistu. Luontokuvaajatkin ottavat usein  1000 otosta yhtä hyvää kuvaa varten.


Seuraavaksi etsit liikkuvan kuvauskohteen. Valotus kannattaa säätää uudelleen, äskeinen tilanne meni jo. Muista taarkentaa aina silmään. Tilannekuva kertoo enemmän kuin poseeraus - niin, mikäli ehdit mukaan tilanteeseen. Älä välitä koirasi puuhun jahtaamasta kissasta. Kyllä katti alas tulee. Voit jopa saada kuvan kun koira kiipeää ylös puunrunkoa pitikin. Kun otat koirastasi talvikuvia, etsi taskustasi pudonneet hanskat myöhemmin, tai lähetä koira hakemaan ne.  Voit saada hyvän tilannekuvan, kun koira juoksee hanska suussa sinua kohti  (poispäin juoksevaa koiraa ei kannata kuvata, siinä näkyy vain pieni pylly kaukaisuudessa). Käy hakemassa sisältä uudet lämmittimet kohmeisiin kätösiin. Ota samalla mukaan leluarsenaali ja nakkipaketti, joilla saat koiran palaamaan luoksesi naapurin pihalta (siellä on myös kissa puussa, mutta älä välitä -  naapuri ei ehkä huomannut tapahtunutta).


Tähtää uudelleen koiraan, joka juuri hetki sitten oli edessäsi. Vai oliko se takana? Vai sittenkin sivulla? Muista kuvata koiraa aina kyykystä tai polvillasi. Välillä voitkin yrittää kammeta itsesi ylös hangesta - johon olit taas pyllähtänyt. Pidä kiinni pipostasi, sillä tämä on koiran mielestä hauska leikki. Älä välitä siitä että kenkäsi hörppäsivät lunta ja sitä samaa teki myös housunkauluksesi. Tunge äkkiä kamera piiloon takin sisään ettei se kastu. Kuivaa huurtuneet rillit ja pyyhi nuoltu naamasi ennen seuraavaa kameralaukaisua.


Valotus ja varsinkin tarkennus (siihen silmään) ovat valokuvauksen perusasioita. Tarkista myös ettei aurinko ole edessäsi. Painele laukaisimesta menemään sarjatulta. Joku kolmestakymmenestä otoksesta saattaa osua naulan kantaan. Jos ei onnistu, pyydä kaveria hätiin, tai ota kuvat pokkarilla. Älä hermostu. Hyvää tilannetta kannattaa vain odottaa ja odottaa. Käy välillä lepäämässä, sulattele kohmeiset näppisi,  ja ota vaikka lasillinen viiniä. Yritä  uudestaan. Koiralla ainakin on kivaa ja ulkoiluttaminen hoituu siinä sivussa. 

Siirry tietokoneen ääreen. Siellähän ne kuvat nykyään tehdään. Kuvankäsittelyohjelmia on monenlaisia, myös helppoja. Korjaa kontrastia ja rajaa kuvia - niin ne ammattilaisetkin tekevät.



Helppoa. Vai mitä?
Posted by Picasa

5 kommenttia:

  1. Haha,tää oli hauskaa :)))

    VastaaPoista
  2. Ei sen pönökuvankaan ottaminen ole aina helppoa. Tässä pikku esimerkki: Taas meitä kuvataan

    VastaaPoista
  3. Kiitos vaan Jaana. Hahaa Annina, just niin:-)

    VastaaPoista
  4. Ihanat ohjeet ja ah! niin totta.... Pikkudigikamera on hidas, aivan liian hidas, joten niitä "tässä oli koira" -kuvia löytyy. Onneksi digillä voi räiskiä mielinmäärin.

    Ennenvanhaan (hröm) kinokamera-aikana moottoriperä oli ehdoton varustus eläimiä kuvatessa. Aina sieltä joku kuva jäi haaviin. Nykyään koko laukku kerää pölyä.

    VastaaPoista
  5. Hyviä ohjeita :D Go, Magi, Go! Ja Leila kans heh!
    - Minna

    VastaaPoista